GE-AB hade svaren

Vet ni, jag och min man har köpt hus. Bara så där? Ja, det stämmer bra. Huset är helt underbart och fasaden är i gul färg och är byggd under 70-talet. Jag längtar efter att flytta in som är beläget en bit utanför stan. MEN, och ja, det finns ett men. Vi kan inte flytta in riktigt än, för vid inspektion av huset så visade det sig att det är fuktskador i krypgrunden. Jag som inte kan något om sådant fick lite smått panik. Min man är cool lugn som alltid. Efter att ha hört sig för lite, fick han tips om att kontakta företaget GE-AB som specialiserar sig på just det här med fuktskador i krypgrunden.

Vad är krypgrund

Efter samtalet med GE-AB kom en mycket trevlig man på besök några dagar senare. Som alltid när vi ska ha besök av någon som ska fixa grejer åt oss, har jag både kaffe och bulle klart att bjuda på. Han gick igenom huset noggrant. Jag följde efter som en liten sekreterare. Jag tog tillfälle i akt och frågade honom vad en krypgrund är?

Han förklarade för mig att krypgrund, eller torpargrund som man också kan kalla det, är den sockel som väggarna huset vilar på. Det utrymmet som är innanför grundmuren, det vill säga mellan mark och undersidan av bjälkeslaget, där det går att krypa in.

De hus som inte har någon källare och som inte är byggt på en bottenplatta har just en krypgrund. Problemet med krypgrund är att det lätt kan bli fukt. Han pekade på spindelväv med spindlarna som hängde där och sa, det är ett typiskt tecken på att det är fukt i krypgrunden, för då samlar sig spindlarna. Jag har fobi för spindlar så jag rös till i hela kroppen och ville bara ut därifrån. Men den trevliga mannen sa att det här kan de på GE-AB fixa för oss. Bra om det åtgärdas innan det blir värre och bildas mögel och dålig lukt.

Lättad över att GE-AB kommer ordna problemet med krypgrunden, gick jag in och hämtade kaffe och bullar.