Säkerhetsdörrar och deras egenskaper

Det är viktigt att känna sig säker och trygg i vardagen. Något som jag försöker läsa mig in på just nu är ämnet säkerhetsdörrar. Min spontana tanke när jag hör ordet säkerhetsdörr är att det ska stoppa inbrott. Även om man också behöver säkra upp fönster och altandörr är ytterdörren en bra början. Några saker som jag inte tänkt lika mycket på och som man också får från en bra säkerhetsdörr är skydd mot brand och oljud. Det finns inte heller några direkta begränsningar på design. När man väl läser på lite om det känns det som en given investering. Och jag skulle verkligen rekommendera att du läser på innan du ger dig ut på marknaden. Givetvis flera olika källor och sedan se till att du får kontakt med experter på området.

Det finns olika inbrottsskydd, brandklassningar, ljudklassningar, samt brandgastäthet. Det finns helt enkelt många olika aspekter att ta in när man väljer sin säkerhetsdörr. Min tanke är att detta är ett köp man gör i stort sett en gång i livet. Med det i åtanke tycker jag priset blir mindre viktigt. Tänker man på köp av kläder eller för den delen mobiltelefon måste man tänka på hållbarhet kontra pris på ett helt annat sätt.

På tal om säkerhet

Dagens kanske mest diskuterade ämne när det kommer till säkerhet i Sverige är nog annars munskydd. Jag har läst mycket om det och det är tydligt att det finns väldigt olika åsikter om detta ämne. Allt från att det hjälper till att det skadar. Det är fascinerande hur osams forskarvärlden kan vara. Som vanlig Svensson vill man så gärna att saker som dessa ska vara svart eller vitt, men det finns gråzoner även här verkar det som. Samtidigt som jag inte alls är helt säker på nyttan med det kan jag ändå bli tokig på argumentet ”Det är inget som stoppar dig från att ta på det bara för att det inte är krav på det”. Något som forskarvärlden ändå verkar vara överens om är att munskydd framför allt skyddar andra från bärarens spott och inte tvärt om. Med det i åtanke blir det lite skevt när de man framför allt ser ha munskydd på sig är äldre och andra riskgrupper.