Att tänka på om ni vill bli gravida

För att bli gravid gäller det att hålla koll på när kvinnan i förhållandet har ägglossning. Ägglossning innebär att ett ägg har lossnat från äggstocken, gått in i äggledaren och rör sig mot livmodern. Efter ägglossning har man cirka ett dygn på sig att befrukta ägget.

För att veta när kvinnan har ägglossning måste man ha koll på dennes menscykel. Menscykeln varar i cirka 28 dagar, men kan vara så kort som 23 dagar och lång som 35 dagar. Hur lång menscykeln är varierar från kvinna till kvinna. Cykelns första dag är när mensen börjar och varar fram till den dagen då nästa mens börjar. Har kvinnan en oregelbunden cykel kan det vara svårt att pricka in exakt datum, det vanligaste sättet är att tänka att ägglossning sker cirka två veckor innan mensen börjar. Har man en regelbunden cykel har man också en regelbunden ägglossning.

Man behöver inte ha sex på samma dag som ägglossningen sker, spermier klarar nämligen av att befrukta ett ägg även om det har gått 5 dagar sedan samlaget. Samlag som har inträffat två dagar innan eller närmare ägglossningen har störst chans att resultera i en graviditet.

För den som vill vara extra säker på att samlag leder till barn kan denne använda teknologi till sin hjälp. Med olika sorters appar kan man hålla bättre koll på när kvinnan har som bäst chans att bli gravid. Att dagligen kontrollera tempen är ett annat bra sätt att veta när det är dags.

Skulle ni däremot inte vilja bli gravida kan det vara smart att använda preventivmedel, så som p-piller, spiral eller kondom. Just kondomer går att köpa till ett billigt pris på https://www.kondomvaruhuset.se/, perfekt för de par som inte har tid att åka till ”macken” och köpa preventivmedel. Det är också ett bra alternativ för de som tycker det är pinsamt att handla kondomer i en affär.